Makuerot, ihmiskunnan pelastus.

16.03.2023

"Yäk en tykkää!" Tuttu lause monissa lapsiperheissä. Mutta oletko koskaan miettinyt, miksi meillä on makueroja niin ruuassa kuin juomissa? Tämä on oikeastaan yksi syy, miksi meitä ihmisiä on olemassa ja miksi olemme pystyneet kehittymään. Jos menemme ihmiskunnan alkuun, niin on ollut erittäin tärkeää, että meillä on ollut makueroja. Jos jokainen olisi hullaantunut esim. myrkyllisiin sieniin tai marjoihin, olisi tällä voinut olla kohtalokkaita seurauksia. Myös ravinnon monipuolisuus on kasvanut, kun on haettu uusia makuja ja herkkuja. Kuten lääkärit usein sanovat, monipuolinen ruokavalio on terveellistä. Jotkut tutkijat ovat sitä mieltä, että juuri liha on ollut tärkeä palanen aivojen kehityksen kannalta. Lihan hankkiminen on myös kehittänyt ihmistä metsästyksen ja kalastamisen kautta. Onkin mielenkiintoista huomata, että monien eläinlajien ruokavalio on hyvin suppea. Ihmiset taas ovat tottuneet syömään hyvinkin monipuolisesti. Tämä onkin ollut hyvä asia, kun jostain tietystä ravintoaineesta on ollut puutetta. Tosin on meillä ihmisillä myös yksi yhteinen heikkous ravintoaineita ajatellen. Nimittäin huonot hiilihydraatit. Nämä ovat olleet tärkeitä kun olemme tarvinneet nopeasti energiaa selvitäksemme, mutta nyt ne lähinnä aiheuttavat lihomista ja elintasosairauksia.

Ovat makuerot tärkeitä muissakin asioissa. On kyseessä sitten poliittiset näkemykset, taide, muoti tai mikä tahansa asia, se pitää meidät liikkeellä ja kehittää ihmiskuntaa eteenpäin. Mutta mitä tapahtuisi, jos kaikki yhtäkkiä pitäisivätkin samoista asioista. Kaikilla olisi samat autot, talot, vaatteet. Mikään ei kehittyisi.

© 2020 Jani Lehtinen. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita