Virtuaalitodellisuus mullistaa autismikuntoutuksen

12.08.2019


Virtuaalilasit ovat kovaa vauhtia tulossa osaksi kuntoutusta terveydenhuollossa. Lasit ovat erittäin kustannustehokkaat ja mahdollisuudet ovat todella monipuoliset. Virtuaalimaailma on niin sanotusti "siisti" katsojan silmään, joten ärsykkeiden määrä on hallittavissa. Myös äänten määrää ja voimakkuutta voidaan säätää. Tämä vähentää aistiherkkien ihmisten stressitasoa. Virtuaalimailmassa autismin kirjolla olevat henkilöt voivat pala palata treenata taitoja, joten oppimisen prosessi voidaan säätää juuri kuntoutujaa ajatellen sopivaksi. Tämä luo myös uusia ulottuvuuksia sosiaalisten taitojen treenaamista ajatellen. Laitteiden tekniikka kehittyy jatkuvasti, mutta oikeastaan tekniikan rajoitukset eivät olekaan uhka tai mahdollisuus, vaan laitteita ohjelmoivat yritykset. Saadaanko yrityksiä mukaan luomaan tarvittavia kuntouttavia ohjelmia ja pelejä? 

Virtuaalilasit mahdollistavat myös sellaisia kokemuksia, joita ei ole aikaisemmin ollut mahdollista antaa ihmisille. Nyt esimerkiksi vanhainkodissa olevat vanhukset ovat voineet käydä paikoissa joista ovat voineet vain haaveilla. Näenkin että virtuaalitodellisuus on luonut meille aivan uuden maailman kuntoutuksen saralla jossa olemme ottamassa  kuitenkin vasta ensi askelia kohti tulevaisuutta.

Tällä hetkellä virtuaalilaseja käytetään autismin kirjon henkilöiden kuntoutuksen lisäksi mm. aivohalvauspotilaiden, posttraumaattisesta stressihäiriöstä sekä neurologisista -ja ortopedisistä sairauksista kärsivien kuntoutuksessa. Myös erilaisia fobioita on mahdollista hoitaa virtuaalisesti. 



© 2020 Jani Lehtinen. Kaikki oikeudet pidätetään.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita